Sider

torsdag 3. september 2009

Addis Ababa 27.august 2009

Nå har vi vært ei uke i Etiopia. Ungene har gått 3 dager på skolen.

Vi har vel fortsatt litt feriefølelse. Men hverdagen kommer nok snart.

Det merkes at vi har vært her før.

Det er ikke noe som virker fremmed her. Selv om det har skjedd en del endringer siden sist.

Nye veger  og nybygg med glassfasader. Ungjentene går med vestlige klær, få bare mager og sagging blant guttene. Men likevel har det endret seg.

Befolkningen har også økt noe enormt. Nå er det oppe i 80 mill. 20 mill. mer enn sist.

Vi har ennå ikke sett flere tiggere enn før. Men fattigdommen har nok økt. Men i bybildet er det tydelig flere rike.

Huset vi har fått er veldig bra.

Murhus, åpent og lyst i italiensk stil. Steingulv og marmor.

Vi gleder oss til å møblere verandaen vår og sitte der om kveldene i tørketida.

Men nå er det kaldt. I dag var det litt bedre, sol fra morgenen. Men i går var det overskyet og regn hele dagen. Ungene klaget også over at de satt og frøs på skolen selv om de hadde langbukser og hettegenser.

Det har vært godt å ta det litt rolig nå de første dagene både for hode og mage.

Men vi har hatt diverse møter med viktige folk, kirkepresidenten og de ansvarlige for forskjellige avdelinger i kirken.

I dag skal vi ha lunch med lederen for evangelisering og teologi, qes(prest) Yonas

Og så blir vi minnet på hvordan det etiopiske byråkratiet fungerer. Vi har ennå ikke fått sertifikat. Kontoret har skiftet sted og vi dro dit tidlig en morgen sammen med tsegab som arbeider i NMS. Vi satt der en times tid og venta før vi fikk vite at systemet ikke var i gang ennå. Dette var forrige fredag. Ennå har vi ikke fått sertifikat.  Det kreves eget sertifikat her i Etiopia.

En annen ting som ingen har sagt til oss før vi kom og som man bare må le av er at det ikke er strøm annehver dag. I dag er det ikke strøm her på NMS-huset mens det er strøm hjemme hos oss.

I dag begynner den gamle hushjelpa hos oss, taito. Hun var barnepike for barna da de var små. Det var stor gjensynsglede da vi traff henne i går. Hun var blitt mer voksen og smalere i ansiktet, nå er hun gift og har 3 barn.

Vi har ingen vaskemaskin så hun skal vaske klær. Hun skal også vaske huset og vaske opp og forhåpentligvis lage etiopisk mat.

Om ei uke skal jeg på reise i vest sammen med Gunvor Kongsvik og Klaus Küspert som er den nye representanten. Det blir veldig spennende å komme tilbake til Agallo Meti.

Vi var nettopp på møte med lederen for utviklingsprogrammet i kirken, dr. Abbaya. Det var spennende å høre om de forskj. Prosjektene de driver.

Men jeg ble veldig bekymret over framtidsutsiktene for dalen.

Det synes som om lederne i regionen selger sin egen framtid. Store områder langs vegen ned til gaba Koncho fra Mendi skal visstnok være solgt til utenlandske investorer som skal dyrke sesamfrø der. 

Det er også et stort damprosjekt under planlegging mellom Agallo og Sirba. Det vil bety at store deler av områdene langs elva blir lagt under vann og folk må flytte. Men da er spørsmålet er folket spurt og er de virkelig klar over hvilke følger det får for deres framtid.

Gumuz-folket står uansett overfor enorme endringer og er utrolig sårbare i denne tiden. Jeg ble kjempebekymret da jeg hørte alt dette. Men samtidig tenkte jeg;  Nå er vi her og jeg håper vi kan være med å bidra til at deres framtid blir best mulig.

Dette blir utrolig spennende.

 

 

 



With Windows Live, you can organize, edit, and share your photos.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar